tirsdag 25. oktober 2011

Lysere blogg foto

Med høsten kommer mørket, og ikke det beste lyset å ta bilde i.

Jeg har ikke tid til å vente på det perfekte lyset for å ta bilde av noe jeg har lyst å vise her på bloggen. Ideelt sett er det en solfyllt dag med alle persienner og gardiner godt trukket til side for å åpne mest mulig for naturlig lys. Men nå om høsten er ikke alltid det like greit når jeg kommer hjem fra jobb og skumringen er allerede begynt. 

Jeg har brukt helgen til å finlese manualen og prøve meg litt frem med kamera mitt. Jeg er langt fra noen foto ekspert. Men kansje noen av dere kan bruke dette til å ta bilde innendørs når lysforholdene ikke er de beste.  Jeg har tatt tre like bilder, det første i Auto med blits. Andre bilde er Auto uten blits og tredje bilde er Manuell innstilling.


Jeg endret noen av instillingene av eksponeringkompensation (som det kalles i min Danske manual) på kamera for å få lysere bilder. Jeg dreiet knappet til den står på M (Manuell). Endret lukketid til 1/5 og endret F-stop til F5. Deretter endret jeg ISO til 400. Bildet under er hentet fra internett men viser samme innstilling som jeg nå har lagret på min M (Manuell)


Jeg har et Canon 1000D som jeg fikk av min mann til 40 års dagen (altså for noen år siden....) Jeg har alltid brukt Auto funksjon på kamera og har stort sett vært fornøyd med resultatet. Jeg kan selvfølgelig redigere bildene i bilderedigerings program som Photoshop eller Picasa. Men dette tar tid og jeg vil prøve å ta bilder som jeg kan bruke orginal på bloggen uten å bruke tid på redigering.

Siste bilde med Manuell instilling. Desverre ikke helt klart men dere ser hva jeg mener med lyset.


Oppfordrer dere alle til å prøve og feile. Ta frem Manualen til kameraet ditt og sett deg inn i alle funksjonene som finnes.  Som sagt ingen ekspert. Men jeg fortsetter å prøve meg frem, snart har jeg den perfekte instilling i boks.

Mottar gjerne tips til dette innlegg. Eller en link til andre blogger med tips om fotografering innendørs en overskyet dag.

Ha en flott kveld.
Ble så opptatt av å lage dette innlegget at Greys gikk helt i glemmeboksen:-)

Hilsen Lilli


 

7 kommentarer:

 1. I have a question:
  Can you install a translator on your blog, perhaps. Then I can understand what you wrote.
  Big hugs,
  Tanja

  SvarSlett
 2. I know what you mean. Taking manuel photos is sometimes complicated.
  Markus

  SvarSlett
 3. Hy - wonderful, warm and natural colours - I like them so much!!! And "amtolula" is right: a translator would be wonderful toooo! Hugs, Barbara

  SvarSlett
 4. Thank you, now I can understand :-)
  I have a photograph-workshop in 4 weeks. I´m exciting what I can learn...
  Hugs Tanja

  SvarSlett
 5. Thanks for the translation function. I find, that the first picture is the best!
  But, I am not an expert in photography, I take my pictures all with my handy Sony Ericsson!
  Have a nice rest week, hugs, Barbara from Switzerland

  SvarSlett
 6. Ja stoor forskjell!!Det siste bildet var veldig fint! Eg pleier å øke ISO'en opp til 1600 når eg tar bilder inne, og blenderen på det laveste (for å få bakgrunnen uskarp)
  Håper dåke har hatt ei fin helg:)

  SvarSlett
 7. Kom over bloggen din litt tilfeldig og så dette innlegget. Flott at du holder på å gå over til manuelle innstillinger, dette åpner for mye bedre forståelse av kameraet og for mer kreativ fotografering. Jeg er i ferd med å ta dette steget selv. Spennende! Jeg har også noen betraktninger i forhold til innlegget ditt. Det er veldig vanskelig å ta bilder på lengre lukketider enn ca 1/50sek håndholdt. De blir lett uskarpe, slik som siste bildet ditt. Man kan få ned lukketiden litt mer med å skur opp ISO`en ytterlige, men da er det også fare for mer "støy" på bildet. En annen ting er at det ser ut som det siste bildet er litt overeksponert, altså at du slipper for mye lys inn til sensoren. Dette ser du vet at de lyse områdene blir "utbrent". De blir veldig lyse og mister detaljer. Her vises dette tydeligst ved sammenlikne bilde 1 og 3, og se ut gjennom vinduet. I det første er uteområdet klart avbildet, mens i det siste har det blitt veldig hvitt. Jeg har ikke tatt mye bilder med blits, så her er jeg ikke noen ekspert. Et lite "tjuvtriks" jeg har lært i forhold til å bruke innebygget blits er å holde et hvitt papirark foran blitsen, slik at man ikke lyser opp motivet direkte, men heller gjennom at lyset "kastes" mot tak/vegg innendørs. Dette gir et jevnere lys og man slipper de skarpe skyggene som man ser i bilde 1. Du kan finne mange fine guider og tips her: http://www.akam.no/artikler/?at[0]=5 Lykke til videre med fotograferingen:-) Hilsen Øystein

  SvarSlett